Sherpa
   gezonde zorg voor kind en volwassene
 
 
 
  praktijk
  visie
voor wie
door wie
 
  uitwendige therapie
cursussen

Uitwendige therapie

is verfijnde zorg uit de antroposofische verpleegkunde:

Inwrijvingen met warmtepakking
(totale lichaam of specifieke orgaanstreken zoals lever, milt, nieren, hart, longen e.a)

Wikkels en kompressen met warmtepakking
(op bepaalde delen van het lichaam, rug, borst, buik e.a.)

Therapeutische baden met warmtepakking
(oliedispersiebaden, substantie- en voedingsbaden e.a.)


Hoe werkt deze zorg:

In deze warmtebehandelingen is de combinatie van warmte, ritme, aanraking, geneeskrachtige plant, rust én de inpakking uniek en heeft een bijzonder heilzame werking.
Dankbaar wordt hier gebruik gemaakt van biologische producten, etherische oliën, plantenaftreksels, bijenwasplakken en natuurlijke weefsels en materialen. De kracht van substanties zoals kwarts, zwavel, goud, koper en zout, en die van planten zoals arnica, duizendblad, citroen, mosterd, kamille, thijm, gember e.a. doet heilzaam werk.
Bij buikpijn, slaapproblemen, hoofdpijn, koorts, burnout etc.

Op speciale wijze breng ik deze substanties op je huid aan. Hetzij via het water van een therapeutisch bad, een wikkeldoek of via mijn handen dmv een rustige en vloeiende ritmische inwrijving.

Als onderdeel van de therapie volgt dan het inwikkelen in een warm flanellen laken en wollen deken ( de warmtepakking). Ingebakerd volgt dan een rustpauze van drie kwartier. De dagelijkse beslommeringen en indrukken komen tot rust en de boodschap van de geneeskrachtige plant kan vrij opgenomen worden: het kernstuk van de therapie..

De combinatie van deze zorg en warmtepakkingen geven in de narust een gevoel van welbehagen, omhulling en ontspanning.
Ons lichaam en de begrenzing ervan worden bewuster ervaren, de ademhaling wordt dieper, pijn vermindert en het in- en doorslapen verbeteren. Je wordt er weer behaaglijk en warm van. Dat brengt het centrale zenuwstelsel een diepe en weldadige rust.

Lichaam en psyche zijn innig met elkaar verbonden.
Als kuur, dus als je een tijd lang deze zorg ontvangt, werkt de essentie van tijd en geheugen/herinnering door. De kruidige baden, kompressen en zachte inwrijvingen laten je lichaam steeds meer warmte en ontspanning ervaren en je psyche wordt krachtiger. Het rusten in een warmtepakking na de behandelingen in onthaasting zal steeds meer een meditatieve inkeer verschaffen naar de herstelbron in ons.
De uitwendige therapie heeft ook een krachtige niet-verbale werking. Als je goed en aandachtsvol zorgt voor je lichaam dan zorg je daardoor ook goed voor een vrije geest.

De warmtepakking "warmtebel" (cocon) geeft innerlijke rust en roept tegelijk ook herstelkrachten op vanuit het ervaren van rondheid, warmte en veiligheid. In die zin wordt je weer meer heel.
Na de zorgbehandeling wordt je gewekt met een kopje bijpassende kruidenthee of bloemenhydrolaat.

Kuur
De zorg wordt als kuur gegeven. Als ritme in de tijd verlenen zij met name hun effectieve kracht. En tijd is nodig om ze werkzaam te laten zijn op de vier niveaus van onze persoonlijkheid; het spirituele, het emotionele, het vitale en het lichamelijke.

Een therapeutisch traject begint met het afnemen van een verpleegkundige anamnese waarbij de eventuele verwijzing van verloskundige, huisarts, maatschappelijk werker, psycholoog of psycho-oncologische hulpverlener een rol speelt.
Een reeks behandelingen bestaat meestal uit 7 / 14 sessies.

Aanrakingen

Over het algemeen wordt de gangbare massage voor volwassenen die ziek zijn ervaren als hard en pijnlijk. Ritmische inwrijvingen zijn zonder druk en daardoor invoelender en mild. Met name oncologische patienten vragen om deze manier van aanraken.

Thuis
Leef-zorgadviezen worden altijd meegegeven.

Wikkels en kompressen worden in mijn praktijk voorgedaan opdat je ze zelf kunt ervaren; daarna kun je thuis verder met de behandeling. Ook is er de mogelijkheid een wikkelset te kopen.