Sherpa
   gezonde zorg voor kind en volwassene
 
 
 
  praktijk
  visie
voor wie
door wie
 
  uitwendige therapie cursussen
 
Als je kanker hebt...


Als je te horen krijgt dat je kanker hebt dan geeft dat een enorme schok. Alles staat op zijn kop en het vertrouwen in het eigen lichaam gaat wankelen. Alle zekerheid over wat je van plan was met je leven nu en in de toekomst verdwijnt.

In een rap tempo moet er veel informatie verzameld en verwerkt worden, beslissingen genomen en de omgeving ingelicht worden.
Wanneer onrust, angst en onzekerheid groeien wordt de veerkracht danig op de proef gesteld. Alles raakt je, je voelt je kwetsbaar en je wordt er zo moe van. Aanpassen aan kanker kost veel energie.

Je hebt overigens niet alleen met de kanker te maken maar vooral ook met de behandelingen ertegen: operatie, chemotherapie, bestralingen, hormonale therapie of een combinatie hiervan. Meestal treden daardoor algemene klachten op zoals lusteloosheid, moeheid en zwakte. Er kunnen ook meer specifiekere bijwerkingen als misselijkheid, kou, slapeloosheid, huidklachten en pijnlijke uiteinden van de zenuwen in handen en voeten optreden, maar het hoeft niet. .

Nog ingrijpender zal het zijn als je hoort dat de kanker weer is terug gekomen. Alles begint dan weer van voren af aan. Dit te ervaren neemt veel ruimte in, zowel lichamelijk, emotioneel, sociaal en geestelijk.

Gelukkig kan kanker ook verdwijnen! Een heerlijk feit.

Ook al kunnen kwetsbaarheid en vermoeidheid lang blijven.

Uit onderzoek is bekend dat vooruitzichten op herstel gunstiger zijn als je (afgezien van de kanker) lichamelijk in goede conditie verkeert, psychisch in balans bent en geestelijk actief. Het is dus zeker zinvol een gezonde levensstijl te vinden en die te blijven verzorgen.
Maar het is ook goed te realiseren dat we niet alles in de hand hebben. We krijgen geen garantie op een eeuwig leven (= kwantiteit). Maar wel kun je het hier en nu eeuwigheidskarakter geven, rust en kwaliteit. Elke dag weer.

Waar heb je nu behoefte aan?
Een betere ontspanning, meer warmte en een betere slaap? Misschien meer rust in het hoofd zodat alles een plek kan krijgen? Misschien wil je beter om gaan met je moeheid? Misschien minder pijn? Of een oplaadmoment in de week dat je temidden van de onrust weer sterkt?


SHERPA verpleegkundigepraktijk biedt :
Uitwendige therapie behandelingen
. -  ritmische inwrijvingen
  -  therapeutische baden
  - wikkels en kompressen
met speciale geneeskrachtige planten, en als afsluiting warmtepakkingen.

Uniek aan de verpleegkundige uitwendige therapie is juist de combinatie van verschillende elementen samen in één behandeling; de geneeskrachtige plant, de aanraking, de inpakking, de warmte, het ritme én de narust.
Bij deze behandelingen wordt je hele lichaam omhuld met een olielaagje, krijg je een kruidenwikkel, waarna je volledig ingepakt wordt in een warm flanellen laken en wollen deken. In deze cocon of warmtebel rust je minstens drie kwartier. Je wordt er in rust en stilte warmer van. En hoe eenvoudig het ook klinkt, dat heeft een heilzaam effect.
Ritmische inwrijvingen zijn overigens zonder druk en daarom milder en beter te verdragen dan de gewoonlijke massages.
Therapeutische baden zijn mild, ontspannen en intensief werkend. In deze behandelingen wordt er steeds met warmte gewerkt. Warmte als brug tussen geest en stof.

ELLEN: Het totale aan de behandelingen gaf mij innerlijke rust, warmte en tegelijk kracht. De begrenzing van de ingebakerde inpakking gaf mij een intens gevoel van " totaliteit, eenheid en authenticiteit". Dat was ik kwijt in alle consternatie....ik als mens...ik vond mijn eigen wijsheid terug...

Deze behandelingen werken heel concreet in op lichamelijke, energie-, en emotionele problemen; zij verwarmen, ontgiften, brengen meer energie, zorgen voor een diepere ademhaling, beter in- en doorslapen en meer ontspanning.
Zij verminderen angst en pijn. Ze verminderen zo als vanzelf de bijwerkingen van de chemotherapie en bestralingen.
Als antroposofisch verpleegkundige geef ik adviezen en tips bij specifieke pijn, je huid, littekens, doorbloeding, mondzorg, slaap, misselijkheid, jeuk, koude voeten, pijnlijke en gevoelige toppen van handen en voeten e.a. In de boeken, die ik heb geschreven staan uitgebreide adviezen.
Ook spreken we over het verzorgen van regelmaat en ritme in je leven, goede voeding, voldoende beweging, ontspannen ademhaling, betere slaap en juiste warmte. Samen werken we aan een positieve en actieve levensinstelling.
Zowel in de curatieve als in de palliatieve zorg en ook rond het sterven blijkt deze antroposofische verpleegkundige zorg zeer waardevol.